Správa uživatelů
Nastavení hesla správce (uživatele root): Pro všechny Mageia instalace je doporučeno nastavit superuživatelské (Administrátorské) heslo, v Linuxu také přezdívané jako heslo uživatele root. Budete muset zopakovat zadání hesla do pole níže pro ověření, že jste v prvním poli neudělali překlep. Když budete psát heslo do vrchního pole, ikonka štítu se bude měnit z červené na žlutou a dále na zelenou, v závislosti na síle vašeho hesla. Zelená ikonka štítu vyznačuje, že používáte silné heslo. Všechny hesla rozlišují malá a velká písmena. Je nejlepší používat kombinaci písmen (malých i velkých), čísel a dalších znaků při vytváření hesla.
Zadejte uživatele Zde přidejte uživatele. Uživatel má méně oprávnění než superuživatel (root), ale dost na procházení internetu, používání kancelářskych aplikací anebo hraní her a pro cokoli jiného, co se svým počítačem provádí běžný uživatel. Ikona Klikněte na toto tlačítko, pokud chcete změnit ikonu uživatele Skutečné Jméno Do tohoto pole vložte skutečné jméno uživatele Přihlašovací Jméno Zde můžete zadat uživatelské přihlašovací jméno, nebo můžete nechat instalační program se pokusit použít skutečné jméno uživatele. Přihlašovací jméno rozlišuje malá a velká písmena. Přihlašovací jméno zadané zde by mělo být jiné, než přihlašovací jméno, které se aktuálně používá v adresáři /home. Některé uživatelské parametry budou zapsány v uživatelském adresáři, takže by mohly přepsat data od aplikací jako například Firefox, Thunderbird nebo Kmail a další... Heslo Zadejte uživatelské heslo (pamatujte na doporučení z poznámky výše). Heslo (znovu): Znovu zadejte uživatelské heslo. DrakX zkontroluje, zda jste heslo zadali správně. Jakýkoliv uživatel přidaný v průběhu instalace Mageii bude mít domovský adresář chráněn proti čtení a zápisu (umask=0027) Během instalace můžete přidat všechny další potřebné uživatele v kroku Nastavení - Souhrn, zvolením Správa uživatelů. Přístupová oprávnění lze změnit také po instalaci.
Správa uživatelů (pokročilé) Kliknutím na tlačítko Pokročílé můžete upravit rozšířené nastavení pro uživatele, kterého přidáváte. Shell: This drop-down list allows you to change the shell available to any user you added in the previous screen. Options are Bash, Dash and Sh User ID: Here you can set the user ID for any user you added in the previous screen. If you are unsure what the purpose of this is, then leave it blank. Group ID: This lets you set the group ID. Again, if unsure, leave it blank.