Hjelp for oppstartslaster

Velkommen til &product;

Velg ønsket funksjon i denne menyen. Hvis du har problemer med å navigere i dette hjelpesystemet, trykk F1 for å vise beskrivelsen av systemet. Hovedfunksjonene i denne menyen er:

Start fra harddisk: Dette valget vil ikke endre systemet på noen måte. Det vil bare starte et tidligere installert operativsystem.

Installasjon: Denne installasjonsmodusen fungerer på de fleste maskiner. Hvis systemet fryser under oppstart eller har problemer med å finne maskinvarekomponenter som diskkontrollere eller nettverkskort, kan du forsøke en av følgende installasjonsalternativer.

Installasjon -- ACPI deaktivert: Mange datamaskiner som selges i dag, har mangelfull eller defekt ACPI-implementasjon. Dette valget deaktiverer ACPI-støtte i kjernen, men mange funksjoner for bedre ytelse vil fremdeles være aktivert, f.eks. DMA for IDE-harddisker.

Installasjon -- sikker modus: Hvis installasjonen ikke var vellykket med valget Installasjon, kan dette valget løse problemet.

Redningssystem: Oppstartsdiskbildet starter et lite Linux-system i RAM. Dette er nyttig hvis systemet ikke starter opp som det skal. Logg inn som rot etter at dette systemet er startet opp.

Minnekontroll: Minnekontroll er nyttig for mer enn å søke etter nye minnemoduler ved installasjonen. Det er en viktig stresstest for datamaskinen som kan avsløre maskinvareproblemer.

Oppstartsalternativer: Oppstartsalternativene kan endre systemets egenskaper fullstendig. De endrer innstillinger for kjernen.

F1 Hjelp: Dette er kontekstfølsom informasjon. Skjermbildene som vises, avhenger av hvilket element på oppstartsskjermen som er aktivt. Det finnes også en beskrivelse av dette hjelpesystemet.

F2 Skjermmodus: Her kan du velge ulike skjermoppløsninger under installasjonen. Hvis du støter på problemer under den grafiske installasjonen, kan tekstmodus være en løsning.

F3 Installasjonskilde: Velg installasjonskilde.

F4 Språk: Velg språk og tastaturoppsett som skal brukes av oppstartslasteren.

F5 Driveroppgradering: For helt nye maskiner trenger du kanskje en driveroppgradering for å installere systemet.


Bruke hjelpesystemet

Den elektroniske hjelpen for oppstartslasteren er kontekstfølsom. Den gir informasjon om det valgte menypunktet, og når du redigerer oppstartsalternativer, forsøker hjelpeprogrammet å søke etter informasjon om alternativet der skrivemerket befinner seg.

Navigasjonstaster

Pil opp: Merk forrige lenke
Pil ned: Merk neste lenke
Pil venstre, Backspace: Gå tilbake til forrige emne
Pil høyre, Enter, Mellomrom: Følg lenke
Page Up: Rull én side oppover
Page Down: Rull én side nedover
Home: Gå til begynnelsen av siden
End: Gå til slutten av siden
Esc: Avslutt hjelpen


Gå tilbake til startsiden

Driveroppgradering

Trykk F5 hvis du trenger en oppgraderingsdiskett eller -CD-ROM. Oppstartslasteren ber deg om å sette inn mediet med driveroppgraderingen etter at Linux-kjernen er lastet.

En driveroppgradering er normalt en diskett med nye versjoner eller rettelser av feil i maskinvaredrivere som er nødvendige under installasjon.

Gå tilbake til startsiden

Valg av skjermmodus

Trykk F2 for å vise listen over skjermmoduser som grafikkortet støtter. Den høyeste oppløsningen som skjermen kan bruke, er forhåndsvalgt.

I noen tilfeller blir ikke skjermen funnet automatisk. I så fall må du velge modus manuelt.

Hvis systemet har problemer med grafikkortet under installasjonen, kan tekstmodus løse problemet.

Gå tilbake til startsiden

Valg av språk og tastaturoppsett

Trykk F4 for å endre språket og tastaturoppsettet som oppstartslasteren bruker.

Gå tilbake til startsiden

Installasjonskilde

Trykk F3 for å velge en installasjonskilde.

Dette er det samme som å bruke oppstartsalternativet install .

Gå tilbake til startsiden

Installasjon

Velg Installasjon for å starte standardinstallasjonen. Velg oppstartsalternativer som skal brukes ved oppstart. Her kan mange funksjoner for vanlige maskinvaretyper aktiveres.



Gå tilbake til startsiden

Start fra harddisk

Velg Start installert OS for å starte systemet som er installert på den lokale harddisken. Dette systemet må være riktig installert, fordi bare MBR (Master Boot Record) på første harddisk blir startet. Enhets-IDen for første harddisk defineres av datamaskinens BIOS.

Bruk dette alternativet hvis du har glemt å ta ut en CD eller DVD fra stasjonen og ønsker å starte datamaskinen fra harddisken.



Gå tilbake til startsiden

Installasjon -- ACPI deaktivert

Ny maskinvare krever iblant ACPI for å kontrollere avbruddshåndteringen. ACPI erstatter alle funksjonene i det gamle APM-systemet.

Velg Installasjon -- ACPI deaktivert hvis du får problemer ved å starte opp kjernen. Kjente problemer med maskiner med mangelfull ACPI-implementering:

* kjernen fryser under oppstart
* PCI-kort blir ikke funnet eller blir ikke riktig initialisert



Gå tilbake til startsiden

Installasjon -- sikker modus

Velg Installasjon -- sikker modus hvis installasjonen henger eller uforklarlige feil oppstår. Dette alternativet deaktiverer DMA for IDE-stasjoner og alle strømsparefunksjoner. Se også kjernealternativene for acpi og ide.

Gå tilbake til startsiden

Redningssystem

Redningssystemet er et lite grunnsystem som lastes inn i RAM-disken. Derfra kan alle typer endringer utføres i et installert system. Fordi bare lavnivåverktøy er tilgjengelige i dette systemet, er det beregnet på avanserte brukere.



Gå tilbake til startsiden

Minnekontroll

Minnekontrollen gir gode muligheter til å stressteste systemets maskinvare. Hovedformålet er å oppdage defekte minnebrikker, men kontrollen stresser også mange andre deler av systemet.
Det er ingen garanti for at minnebrikkene er i orden selv om ingen feil blir registrert, men de fleste minnefeil blir funnet.


Gå tilbake til startsiden

Oppstartsalternativer

To typer oppstartsalternativer er tilgjengelige. Noen alternativer påvirker installasjonsprogrammet. Andre alternativer påvirker kjernen. Noen av de vanligste alternativene er:

a) Alternativer for installasjonsprogrammet

install -- velg en installasjonskilde
network options -- nettverksalternativer


b) Alternativer for kjernen

splash -- påvirker oppstartsskjermbildet
acpi -- avanserte konfigurasjons- og strømsparefunksjoner
ide -- styrer IDE-undersystemet


Gå tilbake til startsiden

Alternativer for installasjonsprogrammet: install

Standardinnstillingen er at det søkes etter en installasjonskilde på lokale CD-ROM-stasjoner. Velg install-alternativet for nettverksinstallasjoner. Mulige installasjonsprotokoller:
* FTP
* NFS
* HTTP
Bruk samme syntaks som i vanlige nettadresser. Hvis for eksempel serveren befinner seg på 192.168.0.1 og du vil utføre en NFS-basert installasjon fra katalogen /install på denne serveren, angir du kilden på følgende måte:

install=nfs://192.168.0.1/install

Nettverkskortet vil enten bli konfigurert med dhcp eller du må spesifisere parametere manuelt som beskrevet under nettverksalternativer.


Gå tilbake til Oppstartsalternativer

Alternativer for kjerne: splash

Dette er bakgrunnsbildet som vises under oppstart av systemet.

splash=0

Bakgrunnsbildet er slått av. Dette kan være nyttig for svært gamle skjermmodeller eller hvis det oppstår en feil.

splash=verbose

Aktiverer bakgrunnsbilde ved oppstart, men kjerne- og oppstartsmeldinger vises likevel.

splash=silent

Aktiverer bakgrunnsbilde ved oppstart uten meldinger. En fremdriftsindikator vises i stedet.

Gå tilbake til Oppstartsalternativer

Alternativer for installasjonsprogrammet: Nettverksalternativer

Nettverksgrensesnittet kan konfigureres nå. Maskinvaren vil bli funnet senere av DrakX. Du må minst angi vertsmaskinens IP og nettverksmaske for å konfigurere nettverkskortet. For eksempel:

hostip=192.168.0.10 netmask=255.255.255.0

eller i kortform:

hostip=192.168.0.10/24

Hvis du valgte nettverksbasert installasjon uten å spesifisere disse to alternativene, vil installasjonsprogrammet forsøke å konfigurere nettverksgrensesnittet med dhcp. Hvis du trenger en standard systemport, spesifiserer du dette med alternativet gateway. For eksempel:

gateway=192.168.0.8


Gå tilbake til Oppstartsalternativer

Alternativer for kjerne: acpi

ACPI (Advanced Configuration and Power Interface) er en standard for kommunikasjonen mellom operativsystemet og BIOS i forbindelse med konfigurasjons- og strømsparefunksjoner. Som standard er acpi slått på når en BIOS produsert etter år 2000 er registrert. ACPI-funksjonene kan styres ved hjelp av en del vanlige parametere:

pci=noacpi -- Ikke bruk ACPI for å rute PCI-avbrudd acpi=oldboot -- bare ACPI -funksjoner i forbindelse med oppstart er aktivert
acpi=off -- slå av ACPI helt
acpi=force -- slå på ACPI selv om BIOS er produsert før 2000


Alternativer for kjerne: ide

IDE er langt vanligere i skrivebordsmaskiner enn SCSI. For å løse maskinvareproblemer som kan oppstå i IDE-systemer, kan følgende kjerneparameter brukes:

ide=nodma -- slå av DMA for IDE-stasjoner


Gå tilbake til Oppstartsalternativer.

Software Type Selection

You have the choice to install the 32-bit or 64-bit version of Mandriva Linux.

Return to Start Page