+
+
+
+ +

Proiectul Mageia se desfășoară în sînul unei comunități vivace + și deschisă tuturor. Dorim ca acest loc să fie unul plăcut atît noilor veniți + cît și membrilor existenți, unde fiecare să se simtă confortabil și acceptat +indiferent de cantitatea sau de tipul contribuțiilor aduse.

+ +

În comunitatea Mageia participanții vin din cele patru +colțuri ale lumii pentru a crea un sistem de operare bazat pe aplicații informatice libere. + Aceasta este cu putință datorită sprijinului, muncii susținute și al entuziasmului miilor +de oameni, atît al acelora care creează și utilizează Mageia, cît și al +membrilor celorlalte proiecte de aplicații informatice libere.

+ +

Acest document oferă îndrumări pentru a garanta că +participanții la proiectul Mageia pot coopera în mod efectiv, într-o atmosferă +pozitivă și plină de inspirație, și explică cum să ne putem sprijini reciproc.

+ +

Acest cod de conduită este împărtășit de către toți contribuitorii și utilizatorii care se angajează la proiectul Mageia și la serviciile comunității sale.

+
+ +
+

Vedere de ansamblu

+ +

Acest cod de conduită reprezintă un rezumat al valorilor +împărtășite de comunitatea noastră. Aceste imperative socialie esențiale care păstrează +proiectul nostru coerent cuprind:

+ + +

Acest cod de conduită reflectă standardele convenite +de comportament pentru membrii comunității Mageia, pe orice +forum, listă de difuziune, wiki, sit web, canal IRC, întrunire publică sau +corespondență privată cu privire la proiectul Mageia și serviciile sale. + Comunitatea va acționa în acord cu standardele scrise în acest cod de +conduită și va apăra aceste standarde în favoarea comunității. + Liderii oricăriei echipe Mageia au dreptul de-a suspenda accesul oricărei +persoane care persistă în încălcarea codului nostru de conduită sau, dacă + este necesar, problema poate fi adusă în atenția consiliului Mageia +pentru decizia finală.

+
+ +

Fiți prevăzător.

+ +

Acțiunile și mumca voastră vor afecta și vor fi utilizate +de către ceilalți, iar la rîndul vostru veți depinde de munca și acțiunile celorlalți. + Orice decizie pe care-o luați va afecta pe ceilalți membri ai comunității și +vă cerem să țineți cont de aceste consecințe cînd luați decizii.

+ +

Ca și contribuitor, să apreciați munca celorlalți și +să țineți cont de cum schimbările voastre vor afecta pe ceilalți. +De asemenea, este de preferat să urmați și să respectați programul și +orientările proiectului.

+ +

Ca și utilizator, amintiți-vă de contribuitori și de munca susținută +la contribuțiile lor pentru proiectul Mageia și de care se mîndresc. Dacă sînteți frustrat de anumite +probleme în particular, acestea se vor rezolva cu siguranță dacă furnizați +informații precise tuturor părților implicate.

+ +

Fiți respectuos.

+ +

Pentru a păstra comunitatea Mageia într-o stare sănătoasă, +membrii săi trebuie să se simtă confortabili și acceptați. Pentru a îndeplini +acest lucru, este absolut necesar să ne tratăm unii pe alții cu respect. Dacă + se ivesc divergențe, plecați de la premiza că s-a vrut binele.

+ +

Nu tolerăm atacurile personale, rasismul, +sexismul sau orice altă formă de discriminare. Dezacordurile sînt +inevitabile din cînd în cînd, dar respectarea punctului de vedere +al celorlalți vă vor permite în timp cîștigarea respectului pentru +punctul de vedere personal. Respectarea celorlalți, a muncii lor, a +contribuțiilor lor și presupunînd că motivația lor îzvorăște din dorința +de-a face bine, va face ca membrii comunității să se simtă în largul lor +și acceptați, iar rezultatul direct va fi motivație și productivitate mai mare.

+ +

Așteptăm de la membrii comunității noastre să fie respectuoși +în schimburile lor cu contribuitorii, cu utilizatorii și cu celelalte comunități. +Nu uitați că Mageia este un proiect internațional și că poate nu sînteți la curent +cu aspecte importante ale celorlalte culturi.

+ +

Fiți colaborativ.

+ +

Mișcarea pentru aplicațiile informatice libere depinde de +colaborare: ajută la limitarea duplicării efortului, îmbunătățind în același +timp calitatea aplicațiilor produse. Pentru a evita neînțelegerile, +încercați să fiți clar și concis cînd cereți sau oferiți ajutor. Nu uitați +că este ușor să înțelegeți greșit mesajele electronice (mai ales atunci cînd nu sînt +scrise în limba voastră maternă). Cereți detalii suplimentare dacă ceva nu +pare clar; nu uitați regula dintîi, presupuneți că s-a dorit binele.

+ +

Ca și contribuitor, trebuie să vizați colaborarea +cu ceilalți membri ai comunității, cît și cu celelalte comunități interesate +(de exemplu, proiectele din amont - „upstream”), sau care depind de munca +voastră. Lucrul vostru trebuie să fie transparent și oferit comunității +cît mai repede posibil (chiar dacă nu este complet terminat). Dacă doriți să +lucrați la ceva nou în proiectele existente, informați echipele acelor proiecte +despre ideile și progresul vostru.

+ +

Poate că nu se va obțibe mereu un consens în implementarea +unei idei, deci nu vă simțiți obligat să-l obțineți înanite să începeți. +Totuși, informați mereu lumea de dinafară despre munca voastră și publicați-o +într-un mod în care să permiteți externilor să testeze, discute și să +contribuie la eforturile voastre.

+ +

Contribuitorii vin și pleacă de la fiecare proiect. Cînd +părăsiți sau vă dezangajați de la un proiect, în totalitate sau în parte, trebuie +să fiți mîndru de ce ați realizat, acționînd în mod responsabil față de cei +care vor veni ulterior să continue munca la proiect.

+ +

Ca și utilizator, comentariile voastre sînt tot atît de +importante ca și forma lor. Comentarii de slabă considerație pot răni și +demotiva ceilalți membri ai comunității, pe cînd discuțiile cumpătate pot aduce +rezultate pozitive. Un cuvînt îcurajator face minuni.

+ + +

Fiți pragmatic.

+ +

Mageia este o comunitate pragmatică. + Punem preț pe rezultatele tangibile decît să +avem ultimul cuvînt într-o discuție. Ne apărăm valorile de bază precum +libertatea și colaborarea respectuoasă, dar nu lăsăm ca argumentele despre +problemele minore să stea în calea obținerii unor rezultate mult mai +importante. Sîntem deschiși la sugestii și soluții indiferent de originea lor. +Dacă aveți dubii, sprijiniți o soluție care ne ajută să concretizăm lucrurile în +locul uneia superioare teoretic, dar care nu se implementează. Utilizați uneltele +și metodele care ajută la realizarea lucrurilor. Lăsați deciziile pe seama celor +care fac munca. Dacă apar probleme care nu par a fi conciliabile, consultați +liderul echipei potrivite. Dacă este necesar, se poate consulta consiliul +Mageia.

+ + +

Sprijiniți-i pe ceilalți din comunitate.

+ +

Comunitatea nostră este întărită prin respectul reciproc, +colaborare, responsabilitate și comportament pragmatic. Cîteodată aceste valori +trebuiesc apărate cînd ceilalți membri ai comunității au nevoie de ajutor.

+ +

Dacă vedeți cum ceilalți sînt atacați, gîndiți-vă în primul + rînd la ce ajutor personal le puteți oferi. Dacă simțiți că situația depășește +capacitatea voastră de-a oferi ajutor, contactați personal victima și întrebați-o +dacă este nevoie de o intervenție oficială. În mod similar, trebuie să sprijiniți +pe oricine pare a fi în pericol, fie din stres cauzat de muncă +fie din cauza problemelor personale.

+ +

Cînd se ivesc probleme, ca primă acțiune aduceți respectuos +aminte celor implicați de codul nostru de conduită. Liderii se definesc +prin acțiunile lor și pot servi drept exemplu de urmat prin rezolvarea +problemelor în spiritul codului de conduită înainte ca problemele să +escaladeze.

+ + +

Acceptați ajutorul celorlalți din comunitate.

+ +

Divergențe, politice sau tehnice, apar mereu. +Comunitatea noastră nu face nici ea excepție de la regulă. Scopul în sine +nu este de-a evita divergențele sau punctele de vedere diferite, cît +rezolvarea lor în mod constructiv. Trebuie să vă întoarceți către +comunitate să cereți sfaturi ca să rezolvați divergențele și, pe cît +posibil, să consultați echipele implicate în mod direct.

+ +

Gîndiți profund înainte de-a transforma o +divergență în dispută publică. Dacă este necesar, cereți mediere și +încercați să rezolvați divergențele într-un mediu cu mai puțină încărcătură +emoțională. Dacă simțiți că este atacată persoana sau munca voastă, +respirați profund înainte de-a scrie replici înveninate. Considerați un +moratoriu de 24 de ore dacă se folosește un limbaj emoțional - cîteodată +o perioadă de răcorire este tot de ceea ce avem nevoie. Dacă totuși doriți +să întrevedeți un mod de acțiune diferit, atunci vă încurajăm să vă +publicați ideile și munca astfel încît să poată fi încercate și testate.

+ +

Acest document este sub licența Creative Commons Attribution - Share Alike 3.0 License (versiunea părinte).

+
+
+