Gestió de programari (instal·la i elimina programari) rpmdrake
Introducció a rpmdrake Aquesta eina Podeu iniciar aquesta eina des de la línia d'ordres, escrivint rpmdrake com a root. , també coneguda com drakrpm, és un programa per instal·lar, desinstal·lar i actualitzar paquets. És la interfície gràfica d'usuari d'URPMI. En cada inici, comprovarà les llistes de paquets en línia (anomenades 'mitjans') descarregades directament dels servidors oficials de Mageia i us mostrarà cada vegada les últimes aplicacions i paquets disponibles per al vostre ordinador. Un sistema de filtre us permet mostrar només certs tipus de paquets: podeu mostrar només aplicacions instal·lades (per defecte) o només les actualitzacions disponibles. També podeu veure només els paquets no instal·lats. També podeu cercar pel nom d'un paquet, o als resums de descripcions o a les descripcions completes dels paquets o als noms de fitxer inclosos als paquets. Per funcionar, rpmdrake necessita que els repositoris estiguin configurats amb . Durant la instal·lació, el repositori configurat és el mitjà utilitzat per a la instal·lació, generalment el DVD o CD. Si conserveu aquest mitjà, rpmdrake us ho demanarà cada vegada que vulgueu instal·lar un paquet, amb aquesta finestra emergent: Si el missatge anterior us molesta i teniu una bona connexió a Internet sense límit de descàrrega massa estricte, és aconsellable eliminar aquest mitjà i substituir-lo per repositoris en línia gràcies a . A més, els repositoris en línia estan sempre actualitzats, contenen molts més paquets i permeten actualitzar els paquets instal·lats.
Les parts principals de la pantalla Filtre de tipus de paquet: Aquest filtre us permet mostrar només certs tipus de paquets. La primera vegada que inicieu el gestor, només mostra aplicacions amb una interfície gràfica. Podeu mostrar tots els paquets i totes les seves dependències i biblioteques o només grups de paquets, com ara només aplicacions, només actualitzacions o paquets retroportats de versions més noves de Mageia. La configuració del filtre predeterminada és per als nous entrants a Linux o Mageia, que probablement no volen línia d'ordres o eines especialitzades. Com que esteu llegint aquesta documentació, òbviament esteu interessats a millorar els vostres coneixements de Mageia, així que el millor és configurar aquest filtre a "Tots". Filtre d'estat del paquet: Aquest filtre us permet veure només els paquets instal·lats, només els paquets que no estan instal·lats o tots els paquets, tant instal·lats com no instal·lats. Mode de Cerca: Feu clic a aquesta icona per cercar els noms dels paquets, els seus resums, la seva descripció completa o els fitxers inclosos en els paquets. Quadre "Cerca": Introduïu aquí una o més paraules clau. Si voleu utilitzar més d'una paraula clau per a la cerca, feu servir '|' entre paraules clau, p. ex. Per cercar "mplayer" i "xine" alhora, escriviu "mplayer | xine'. Esborra-ho tot: Aquesta icona pot esborrar amb un sol clic totes les paraules clau introduïdes al quadre "cerca". Llista de categories: Aquesta barra lateral agrupa totes les aplicacions i paquets en categories i subcategories clares. Panell de descripció: Aquest panell mostra el nom del paquet, el seu resum i la descripció completa. Mostra molts elements útils sobre el paquet seleccionat. També pot mostrar detalls precisos sobre el paquet, els fitxers inclosos en el paquet, així com una llista dels últims canvis fets pel responsable.
La columna d'estat Un cop hàgiu configurat correctament els filtres, podeu trobar el vostre programari per categoria (a l'àrea 6 anterior) o per nom/resum/descripció mitjançant l'àrea 4. Una llista de paquets que compleixen la vostra consulta i, no us oblideu, el mitjà escollit es mostra amb diferents marcadors d'estat segons si cada paquet està instal·lat/no està instal·lat/una actualització... Per canviar aquest estat, només cal que marqueu o desmarqueu la casella davant del nom del paquet i feu clic a Aplica. <tgroup align="left" cols="2"> <colspec align="center"/> <thead> <row> <entry align="center">Icona</entry> <entry valign="middle" align="center">Llegenda</entry> </row> </thead> <tbody> <row> <entry><mediaobject> <imageobject> <imagedata fileref="../rpmdrake2.png"/> </imageobject> </mediaobject></entry> <entry valign="middle">Aquest paquet ja està instal·lat</entry> </row> <row> <entry><mediaobject> <imageobject> <imagedata fileref="../rpmdrake3.png"/> </imageobject> </mediaobject></entry> <entry valign="middle">Aquest paquet s'instal·larà</entry> </row> <row> <entry><mediaobject> <imageobject> <imagedata fileref="../rpmdrake4.png"/> </imageobject> </mediaobject></entry> <entry valign="middle">Aquest paquet no es pot modificar</entry> </row> <row> <entry><mediaobject> <imageobject> <imagedata fileref="../rpmdrake5.png"/> </imageobject> </mediaobject></entry> <entry valign="middle">Aquest paquet és una actualització</entry> </row> <row> <entry><mediaobject> <imageobject> <imagedata fileref="../rpmdrake6.png"/> </imageobject> </mediaobject></entry> <entry valign="middle">Aquest paquet es desinstal·larà</entry> </row> </tbody> </tgroup> </table></para> <para>Exemples a la captura de pantalla anterior:</para> <itemizedlist> <listitem> <para>Si desmarco el digikam (la fletxa verda ens indica que està instal·lat), la icona d'estat es posarà vermella amb una fletxa amunt i es desinstal·larà en fer clic a <guibutton>Aplica</guibutton>.</para> </listitem> </itemizedlist> <itemizedlist> <listitem> <para>Si marco qdigidoc (que no està instal·lat, mireu l'estat), apareixerà la icona d'estat taronja amb una fletxa avall i s'instal·larà en fer clic a <guibutton>Aplicar</guibutton>.</para> </listitem> </itemizedlist> </section> <section> <title>Les dependències Alguns paquets necessiten altres paquets anomenats dependències per funcionar. Són per exemple biblioteques o eines. En aquest cas, Rpmdrake mostra una finestra d'informació que us permet triar si voleu acceptar les dependències seleccionades, cancel·lar l'operació o obtenir més informació (vegeu més amunt). També pot passar que diversos paquets siguin capaços de proporcionar la biblioteca necessària, en aquest cas rpmdrake mostra la llista d'alternatives amb un botó per obtenir més informació i un altre botó per triar quin paquet instal·lar.