Felhasználó és rendszergazda útmutató.
A rendszergazdai (root) jelszó beállítása Fontos, hogy a Mageiánkbamagasabb szintű felhasználó vagy egy rendszergazda legyen. A Mageiában telepítéskor root jelszót kell megadni. Root jelszót a Linuxnál rendszergazdai jelszónak nevezik. A root jelszó beírásakor a pajzs szine piros, sárga és zöld színüre változik ez a jelszó erősségétől függ. A zöld pajsz azt jelenti, hogy a jelszó erős. Ezt a jelszót mégegyszer be kell írni az alsó mezőbe azért, hogy biztossan nem tévesztettünk el egy karaktert se. Minden jelszónál megkülönbözteti a kis és nagybetűket, a legjobb, ha a betűk (kis- és nagybetűk), számok és egyéb karakterek keverednek a jelszóban.
Adjon meg egy felhasználót Adjon hozzá egy felhasználót itt. A felhasználó kevesebb joggal rendelkezik, mint a rendszergazdai felhasználó (root), de elég ahhoz, hogy az internetet, irodai alkalmazásokat vagy játékokat használjon, és bármi mást, amit az átlagos felhasználó a számítógépével használ Ikon: Ha erre a gombra kattint akkor a felhasználók ikonja megváltozik. Igazi Név: Adja meg a felhasználó igazi nevét. Bejelentkezési név: Itt adja meg a felhasználói bejelentkezési nevet, vagy hagyja, hogy a drakx használja a felhasználó valódi nevének verzióját. A bejelentkezési név kis- és nagybetűkre érzékeny. Jelszó: Ebben a szövegmezőben írja be a felhasználói jelszót. A szöveg doboz végén van egy pajzs, amely jelzi a jelszó erejét. (Lásd még ) Jelszó (újra): Írja be újra a felhasználói jelszót erre a szövegmezőbe, és a drakx ellenőrzi, hogy ugyanaz a jelszó van-e a felhasználói jelszó szövegdobozaiban. Bármely felhasználó, akinek a Mageia telepítése közben hozzá van rendelve, rendelkezni fog olvasási és írási védett könyvtárral (umask = 0027). Minden szükséges extra felhasználót hozzáadhat a Konfiguráció - Összegzés lépéshez a telepítés során. Válassza a Felhasználó kezelés lehetőséget. A hozzáférési jogosultságok a telepítés után is módosíthatók.
Speciális Felhasználókezelés Ha a haladó gombra rákattintva megjelenik egy képernyő, amely lehetővé teszi a hozzáadni kívánt felhasználó beállításainak módosítását Ezenkívül letilthatja vagy engedélyezheti a vendégfiókot. Bármit, amire a vendég az alapértelmezett rbash vendégfiókkal elmentheti a saját könyvtárát, és akkor törlődik, amikor ki jelentkezik. A vendégnek a fontos fájlokat le kell mentenie egy USB-s kulcsra. Vendégfiók engedélyezése : Itt engedélyezheti vagy letilthatja a vendégfiókot.A vendégfióknak köszönhetően a vendég bejelentkezhet és használhatja a számítógépet, de korlátozottabb hozzáféréssel rendelkezik, mint a normál felhasználók. Parancssor : Ez a legördülő lista lehetővé teszi az előző képernyőhöz hozzáadott felhasználó által használt héj módosítását, a Bash, Dash és Sh Felhasználó azonosító:Itt állíthatja be a felhasználói azonosítót a felhasználót hozzá adva, hogy vissza térjen az előző képernyőre.Ez egy szám. Hagyja üresen, hacsak nem tudja, mit csinál. Csoport azonosító:Ezzel beállíthatja a csoport azonosítóját.Szintén egy szám, általában ugyanaz, mint a felhasználó száma.Hagyja üresen, hacsak nem tudja, mit csinál.